Dubbeljubileum muzikaal gevierd. Bijbelse kerktuin en Boekwinkel ’t Kruispunt

Anja Maas

Corona: dus niet te druk en denk aan 1,5 meter….. wie een feestje wil organiseren wordt nog steeds met deze belemmeringen geconfronteerd.
Aanvankelijk leken die regels afgelopen zondag, toen zowel de 20ste verjaardag van de Bijbelse kerktuin als van Boekwinkel ’t Kruispunt werd gevierd, geen probleem. In de tuin, op het labyrint, dat zou toch moeten kunnen? Maar ja, we leven in Nederland, dus was niemand verbaasd dat het weer te slecht werd en het zomerse openluchtconcert door harpiste Mariska Pool moest worden verplaatst naar binnen.

MUZIKALE ONTMOETING

Daar konden de genodigden – rondleiders door de tuin en vrijwilligers van de boekwinkel – genieten van een bijzonder concert. Na een kort openingswoord door pastoor Kees van Lent nodigde de harpiste haar publiek uit voor een speciale ontmoeting met de harp. “Veel meer dan een lief instrument, dat vooral andere musici ondersteunt.” De stukken die ze speelde stonden in het teken van de geschiedenis van de harp. Muziek uit de tijd van het ontstaan ervan, in het middeleeuwse Ierland en Engeland. Met uiteraard Greensleeves, maar ook met Zuid-Amerikaanse en Cubaanse dans- en theaternummers. Don’t cry for me Argentina op een harp? Indrukwekkend en ontroerend!

Gaat 2020 de historie in als het Jaar van Corona? Ongetwijfeld. Maar het is ook een jaar vol historie, waarin wordt stilgestaan bij veel gedenkmomenten. Nederland vierde 75 jaar  bevrijding. Mariska Pool memoreerde het leed van vele families – ook de hare – in de Tweede Wereldoorlog en speelde de filmmuziek van Schindler’s List. En het nummer What a wonderful world was bedoeld als ode aan onze wereld, waarin het mooie uiteindelijk de boventoon voert. De muziek werd afgewisseld met twee gedichten, waarin zowel de jarige tuin als de boekwinkel in het zonnetje werden gezet.

Johan Basmaci, vicevoorzitter van het parochiebestuur, sprak een dankwoordje en er waren bloemen. Voor de artieste, maar ook voor Kees van Lent, initiatiefnemer van de Bijbelse tuin en de boekwinkel, en de vrijwilligers die door hun grote inzet de boekwinkel draaiende houden. 

VOORUITBLIK

Op het plein voor de kerk werd er nagepraat. Daarbij ging het ook over de toekomst van beide jarigen, want het verhaal van God en de mensen, in de Bijbelse tuin verteld aan de hand van beelden, bloemen en bomen, is nooit “uit”. De beeldenserie wordt binnen afzienbare tijd aangevuld met De Schepping, gemaakt door de zusters van het Liobaklooster in Egmond.

Boekwinkel ’t Kruispunt, inmiddels een vaste waarde voor wie op zoek is naar het Andere boek, is ook uitgegroeid tot een leuke ontmoetingsplek: voor een praatje, al dan niet over boeken. Of om eens mee te doen met een leeskring of workshop, of kennis te maken met een auteur, die er komt vertellen over zijn werk. De boekwinkel geeft ook zelf boeken uit. Zo verscheen in mei het boekje: De Kaag in oorlogstijd, geschreven door Jan Biemond. De moeite waard voor iedereen met interesse in de polderhistorie.