86ste Boekenweek 29 mei – 6 juni

De Boekenweek is het bekendste jaarlijkse feest in de boekhandel en bibliotheek rondom het Nederlandstalige boek. De 86ste editie van de Boekenweek – mogelijk gemaakt door NS – vindt plaats van zaterdag 29 mei tot en met zondag 6 juni en heeft als thema Tweestrijd.

In heel veel boeken komt Tweestrijd aan de orde, wij lichten er twee uit en delen ook het boekenweek gedicht dat Bab Gons schreef rond het thema.

Titel: Half
Auteur: Haroon Ali
Genre: romans
ISBN: 978-9403-1034-19 | druk 1 | Nederlands
Uitgever: De Bezige Bij b.v.
Prijs: € 20.99


Haroon Ali heeft een Pakistaanse vader en een Nederlandse moeder. Na hun scheiding hertrouwde zijn vader met een Pakistaanse en kreeg nog een zoon. Haroon is dus half, maar zijn halfbroer is heel.
In een openhartige brief aan zijn broer vertelt Haroon over zijn vervlochten wortels, de afwezigheid van hun vader en de beladen tocht die hij maakte door Pakistan, van noord naar zuid. Welke sporen zijn daar nog te vinden van zijn familiegeschiedenis? En wat voor land treft hij aan in de eenentwintigste eeuw? Haroon reist door een mijnenveld van botsende identiteiten, verstikkende dogma’s en onhoudbare tradities. Hij vecht voor de acceptatie van zijn geaardheid en moderne levensstijl, maar blijft hunkeren naar de goedkeuring en liefde van zijn vader. Zal hij die uiteindelijk krijgen?

Titel: De Terugkeer
Auteur:  Esther Gerritsen
Genre: romans
ISBN: 978-9044-5425-23 | druk 3 | Nederlands
Uitgever: De Geus | Singel Uitgeverijen
Prijs: € 22.50

Vijf jaar oud was Jennie toen haar vader de hand aan zichzelf zou hebben geslagen. Nu alweer twintig jaar geleden. Zij heeft nooit in die zelfgekozen dood willen geloven. Haar broer Max, die destijds tien was, praat niet graag over vroeger. Maar Jennie kan het verleden niet laten rusten.
Hun vader kijkt vanuit het hiernamaals toe op het leven van zijn dierbaren. Hij heeft de antwoorden op Jennies vragen, maar niemand hoort de doden. En als bij moeder alzheimer wordt geconstateerd, beseft Jennie dat ook zij straks geen antwoorden meer kan geven. Het wordt tijd om de feiten op te graven.

Vrij reizen dag afgelast
Vanwege het coronavirus heeft hoofdsponsor NS in overleg met Stichting CPNB besloten de vrij reizen dag niet door te laten gaan. Het is nu niet mogelijk om op één dag mensen op te roepen om massaal met de trein eropuit te gaan. In verband met corona ging ook vorig jaar de vrij reizen dag op de laatste dag van de Boekenweek niet door.