Comeniusprijs 2020 naar Tsjech Tomáš Halík
De Tsjechische hoogleraar in de sociologie aan de Karels Universiteit te Praag, Tomáš Halík, ontvangt dit jaar de Comeniusprijs. Wanneer de uitreiking zal plaatsvinden is vanwege de beperkingen vanwege het coronavirus niet bekend.

De jury noemt de 71-jarige Tsjech één van de meest invloedrijke geestelijke en onafhankelijke denkers van dit moment, die in woord en daad het gedachtengoed van Comenius op eigentijdse en aansprekende wijze invulling geeft.  Halík is daarmee de opvolger van de Iraans-Nederlandse Mardjan Seighali, directeur van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF die in 2019 de Comeniusprijs kreeg.

Achtergrondinformatie Tomáš Halík

Tomáš Halík (Praag, 1 juni 1948) is hoogleraar in de sociologie aan de Karelsuniversiteit in Praag en is tevens filosoof, theoloog en rooms-katholiek priester. Hij is wereldwijd bekend als een van de meest toonaangevende geestelijke denkers van het moment.

Bij zijn afstuderen in 1972 hield hij tijdens de diploma-uitreiking een toespraak die niet in de smaak viel bij het communistische regime. Hij werd uit het onderwijs geweerd en mocht geen wetenschappelijke functie vervullen.

Halík werkte van 1972 tot 1975 als psychotherapeut en van 1975 tot 1984 voor het ministerie van Werkgelegenheid. Intussen studeerde hij theologie. In augustus 1978 werd hij in het geheim tot priester gewijd in het Oost-Duitse Erfurt, zelfs zijn moeder mocht dat niet weten.  

Hij was actief in de “underground church” en groeide uit tot een naaste medewerker van kardinaal František Tomášek. Van 1984 tot 1990 werkte Halík met drugs- en alcoholverslaafden. Onder paus Johannes Paulus II was hij lid van de pauselijke Raad voor de dialoog met niet-gelovigen.

Halík werd in 1997 benoemd tot hoogleraar in de sociologie aan de Karelsuniversiteit in Praag. Hij schreef tientallen boeken. Hij bespreekt daarin onderwerpen als racisme, politieke en religieuze intolerantie, het proces van secularisatie en de Europese eenwording en integratie. Zijn boeken leverden hem verschillende prijzen op.

In de academische kerkgemeenschap in Praag waar hij voorgaat als pastor, houdt Halík regelmatig gebedsdiensten samen met joden, boeddhisten en moslims. 

Halík schreef o.a. Geduld met God, De nacht van de biechtvader, Geloven op de tast, Raak de wonden aan, Niet zonder hoop.