De Kaag in oorlogstijd – 75 jaar vrijheid

Opnieuw is er een eigen uitgave van Boekwinkel Het Kruispunt in Hoofddorp. Dit keer gaat het om een prachtig boek dat de titel draagt: De Kaag in oorlogstijd, 75 jaar vrijheid: Een terugblik op de oorlogsjaren in Kaag en Buitenkaag.

In dit boek gaat de auteur Jan Biemond in op de belangrijkste gebeurtenissen op en rond Kaageiland gedurende de Tweede Wereldoorlog en plaatst deze lokale gebeurtenissen in een bredere context. Door zijn ligging is Kaageiland, maar ook Buitenkaag, een vrijplaats voor onderduikers. Daarnaast zijn de Kagerplassen, zeker in de beginjaren van de oorlog, een geliefd domein voor waterrecreatie, ook voor de bezettingsmacht.

Hoewel de Kaag nooit een opvallende plaats zal krijgen in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog, raakt het samen met Buitenkaag gaandeweg betrokken bij de oorlogsvoering. Dat komt door bombardementen, vliegtuigcrashes, razzia’s en door de aanwezigheid van wel zeer bijzondere gasten.
In het boek vertelt Jan over een aantal belangrijke strategische doelen voor zowel de Duitsers als de geallieerden, zoals de Ringdijk rond de Haarlemmermeer, de Kaagbrug en het gemaal De Leeghwater. Hij schrijft over de inspanningen van het verzet, soms met tragische gevolgen (Haarlemmermeerdrama), en de spannende momenten rond de bevrijding.

Het boek eindigt met een oproep de vrijheid door te geven aan volgende generaties.

De auteur heeft voor dit boek, naast heel veel bronnen, ook gebruik gemaakt van de verhalen van zijn familie. Het mooie daarvan is, dat de boerderij “Dank en Hoop”, waar zijn schoonfamilie woonde, nu de Stal op de Kaag is.

Wij zijn trots op deze uitgave. Het boek is echt mooi geworden en zal een aanwinst zijn in menig boekenkast maar meer nog een boek zijn waarmee het kleine oorlogsverhaal van de Kaag doorgegeven kan worden aan nieuwe generaties.

Over de auteur:
Voor zijn pensioen was Jan Biemond als hoogleraar jarenlang verbonden aan de TU Delft, met als vakgebied de Digitale Media. Na zijn emeritaat in 2011 kreeg hij meer tijd voor zijn hobby’s, o.a. muziek (orgel, piano) en geschiedenis. Als geboren en getogen Kager heeft hij zich verdiept in de lokale geschiedenis; hij schrijft regelmatig voor Alkmadders, het historische tijdschrift van Kaag en Braassem. Ook bestuurlijke zaken houden hem bezig, zo is hij al jaren voorzitter van het bestuur van de Stal op de Kaag.

Eerder schreef Jan Biemond voor uitgever Het Kruispunt:
Het Vissersgeslacht van Nieuwkoop, 2012
Een kleine geschiedenis van boerderij “Dank en Hoop”, mei 2012
De pastorie op de Kaag, september 2014