Een boekje opendoen

Oktober maand van de geschiedenis

Voor me ligt het boek ‘De heks van Limbricht’. Het gaat over een stukje geschiedenis van Nederland waar niet zo vaak over gepraat wordt, misschien kun je zelfs beter zeggen waar nooit overgepraat wordt. We weten er misschien te weinig van, maar misschien ook vinden velen het onderwerp van heksenverbranding niet zo’n plezierig item. Dat is het ook niet.

Al lezend in dit boek,

geschreven door Susan Smit word je meegetrokken in de heksenvervolging. Al snel kom je als lezer tot het inzicht hoe het recht, de kerk en de machthebbers mondige vrouwen het zwijgen konden opleggen. De schrijfster is in de geschiedenis van Antgen Luijten gedoken. Een vrouw die haar leven lang gewend is haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer van Limbricht is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt? Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen. De schrijfster trekt je in dit boek mee in de geschiedenis, een stukje vrouwengeschiedenis.

De heks van Almen

Na het lezen van dit boek kreeg ik van iemand het boekje: De heks van Almen, van Manja Bedner. Daar in de achterhoek in Almen hebben ze een theatervoorstelling gemaakt van de eerste heks die in 1472 verbrand werd. Ze was de vrouw van de pastoor. De voorstellingen waren deze zomer allemaal uitverkocht. Denkend dat het in 1472 allemaal begon en dat pas in 1674 het laatste proces tegen een vermeende heks wordt uitgevoerd, doet je beseffen dat de heksenvervolgingen lang hebben geduurd. Hoeveel vrouwen er zijn verbrand is niet precies bekend. Maar het zijn er veel te veel. En nog steeds krijgen niet overal in de wereld vrouwen de ruimte en de rechten die ze horen te krijgen.

Zeker in de maand van de geschiedenis is dit boek het lezen waard!!

Even een rondje boekwinkel. Mijn oog valt op “Papierenparadijs”. Het omslag heeft een zomerse uitstraling. Snel lees ik waar het over gaat.  Het is een debuutroman van Marlies Medema en jawel het gaat over Suriname.  Meteen denk ik aan het land waar Raminah. haar ouders geboren zijn.  En als ik dan ook nog lees dat het over een domineesvrouw gaat, komen er kriebels. Gaat dit boek iets vertellen over ons koloniaal verleden, de slavernij? Niet lang daarna sta ik bij kassa om af te rekenen.

Eenmaal thuis is het meteen een kopje thee maken en lezen. Want ik ben heel nieuwsgierig hoe deze domineesvrouw gaat “landen” in Suriname en hoe ze reageert op de slavernij.

Op een vlotte en onderhoudende manier, lees ik hoe de hoofdpersoon Anna opgroeit in Heelsum, in de provincie Utrecht. Het wordt snel duidelijk Anna is een interessante dame. Ze trouwt met dominee Arend van den Brandhof. Echt van harte lijkt dat niet te zijn. Ik spoor mezelf aan om snel verder lezen, ik kijk uit naar Anna’s tijd Suriname.

Die komt pas in zicht als er meer dan 200 bladzijde gelezen zijn. Onder leiding van Anna’s man, trekt een groep boeren in 1845 naar Suriname. Ze hopen daar een betere toekomst op te bouwen. Het zit helaas niet mee, de boottocht is zwaar. Bij aankomst is er te weinig woonruimte. Het is warm, er breken dodelijke ziektes uit. Het is allesbehalve paradijselijk. Geluk lijkt ver weg.

Bovendien gedraagt dominee Arend zich niet als een echte herder. Terwijl de ontberingen zich opstapelen voor de boerenfamilies, laat de predikant zich het eten en de wijn goed smaken. Hij stelt niet alleen zijn vrouw maar ook de groep teleur.

Al lezend ontdek ik een voor mij onbekend stukje geschiedenis van Nederlandse boeren die naar Suriname trokken. Toch blijft er iets door mijn hoofd spelen. Hoe zit het met de slavernij.

Alle personen in het boek lijken niet veel moeite te hebben met de situatie.  Slaven zijn ondergeschikt, goede werkkrachten maar niet meer dan dat. Een heel enkele keer, zegt Anna iets over de omstandigheden van de slaven, een opmerking die direct door haar man de kop in wordt gedrukt. En waar verder niet meer over gesproken wordt.

Na een aantal uren en het zoveelste kopje thee is het boek uit.

Wat vond ik ervan?

PAPIEREN PARADIJS  is een vlot en onderhoudend geschreven boek. Het vertelt op een zeer toegankelijke manier het waargebeurde verhaal van een domineesvrouw die in 1845 emigreerde naar exotisch Suriname. De schrijfster heeft gedegen onderzoek gedaan en leuke foto’s gevonden die achter in het boek een plaatsje hebben gekregen. Toch ben ik een beetje teleurgesteld.

Misschien had ik de achterflap beter moeten lezen, dan had ik gezien dat slavernij niet een thema is in dit boek. Toch denk ik, omdat het geschreven is vanuit Anna, het een mooie aanleiding zou zijn geweest als de schrijfster iets meer met het thema slavernij had gedaan.

Ria

Weer naar school…

In de week dat de kinderen in onze regio weer naar school gaan, valt mijn oog op het boek:
“Kind i” van Steve Tasane.

Een boek dat niet de top 60 van de bestverkochte boeken bereikt heeft. Dat is eigenlijk jammer, want tussen al die niet opgemerkte boeken zitten pareltjes. Zoals Kind i.

Het omslag doet kunstzinnig en bijna dichterlijk aan, vooral ook omdat de tekst van het verhaal al op de cover begint.

Het gaat over de rauwe werkelijkheid van kinderen in een vluchtelingenkamp. Toch is het niet rauw naar juist heel integer geschreven. De hoofdpersonen hebben geen naam, alleen een letter. Dat maakt het lezen in eerste instantie wat ongemakkelijk. Je bent geneigd om kind i, een volledige naam te geven. Maar dat is juist niet de bedoeling. De kinderen waarover dit boek vertelt kunnen hun naam niet waarmaken. Ze wonen in een vluchtelingenkamp, apart van de rest, omdat ze alleen zijn. Een in de meeste gevallen ook geen levensboek (paspoort) hebben waarin geschreven staat wanneer ze geboren zijn, waar ze vandaan komen en wie hun ouders zijn. Wie ze zelf zijn.

Ze leven een leven dat geen leven is, hebben honger, stelen een klokhuis uit de vuilnisbak van de bewakers. Spelen met afval, zijn op zoek naar liefde, aandacht, een veilig thuis.

Een hulpverleenster met de mooi gekozen naam: Godelieve brengt een beetje vreugde in dit troosteloze bestaan. Mede door haar zorg houden de kinderen hoop. Hoop voor de toekomst, hoop op een beter leven. De schrijver van dit boek: Steve Tasane, zoon van een vluchteling heeft de verhalen niet verzonnen, ze zijn gebaseerd op ervaringen van echte kinderen in vluchtelingenkampen over de hele wereld. De verhalen zijn schrijnend maar door de regels heen, ontdek je dat kinderen over een heel bijzondere veerkracht beschikken en zelfs in de meest schrijnende situaties er toch iets van te weten te maken.

Weer naar school…

Zo aan het begin van een nieuws schoolseizoen waarin kinderen en ouders druk bezig zijn met nieuwe roosters, nieuwe boeken, nieuwe schriften, nieuwe schooltassen en ga zo maar door besef je opnieuw mede door het lezen van dit boek dat de Top 60 dus niet zal halen, hoe bijzonder het is dat onze kinderen, kleinkinderen mogen opgroeien in een omgeving waar het veilig voor ze is, waar ze kunnen groeien in wie ze zijn.

Wij wensen iedereen een mooi nieuw schooljaar toe!

Titel: Kind i
Auteur: Steve Tasane
Genre: jeugdboek voor alle leeftijden
ISBN: 978-9026-6246-50
Prijs: € 15,99