Leestip: De wilde stilte, Raynor Winn

Zomerleestip van Els

“De wilde stilte” is een prachtig boek over wandelen in de natuur, waarin Raynor Winn met veel deskundigheid schrijft; over vogels, bloemen, bomen, dieren; je ziet ze bijna voor je. Met zoveel gevoel, over het beleven van de natuur, alsof je er in ondergedompeld wordt. Met zoveel verwondering over het ontstaan en de veranderingen van het leven. Zij noemt dat “een dunne plek”: een plek waar de grens tussen het nu en wat daarna komt dunner is, waar je dichter bij God bent.
Aangrijpend en herkenbaar hoe ze verwoordt wat de ziekte van haar man met haar doet en met hun relatie. Ze vecht tegen de ziekte van haar man en weet daardoor de ziekte tot stabiliteit te brengen.
Maar ze zal ook moeten loslaten en accepteren dat hij uiteindelijk achteruit zal gaan. Ze ervaart hoe het is om tegenslagen te overwinnen; ze haalt steun en troost uit de omgeving. Ze staat open voor nieuwe kansen die zich onverwacht aandienen. Om uiteindelijk toch de aandacht te geven aan haar diepste wens: om te gaan schrijven en midden in de natuur te leven. Zo zijn er meerder lagen in dit boek te ontdekken. Echt een aanrader volgens Els.

Leeservaring van Els

Raynor Winn schreef eerder de bestseller: Het zoutpad

Binnen een kort tijdsbestek zijn Reynor en haar man alles kwijtgeraakt. Met de moed der wanhoop nemen ze een impulsief besluit: ze gaan de eeuwenoude South West Coast Path lopen, weg van alles en iedereen. Het wordt een tocht van duizend kilometer langs de zuidkust van Engeland. Met elke stap, door iedere ontmoeting, en ondanks alle moeilijkheden die ze onderweg tegenkomen, verandert hun toch in een bijzondere ontdekkingsreis.